Maatschappelijke participatie

Ons Maatschappelijke Participatie project richt zich op jonge vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen. Met dit initiatief willen we een verschil maken voor jongeren van 14 tot 18 jaar die hun eerste drie maanden doorbrengen op een noodopvanglocatie. We voeren dit project momenteel uit op 4 noodopvanglocaties. 

Wat we doen

Bij De Combibrug geven we deze jongeren structuur en zingeving in hun dagelijkse leven. We gaan met hen in gesprek om te ontdekken wat ze leuk vinden, wat hun wensen en behoeften zijn, en hoe wij hierop kunnen inspelen. Onze aanpak is flexibel en wordt aangepast op basis van deze waardevolle gesprekken.

Waarom nu?

Er is een dringende behoefte aan dit project vanwege de hoge instroom van alleenreizende kinderen. Directeur Laszlo van UNICEF benadrukt: ‘Deze kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben na aankomst meteen goede begeleiding nodig.’ Door hen direct een dagbesteding te bieden, voorkomen we problemen zoals depressie en gezondheidsklachten en bereiden we hen voor op een succesvolle integratie.

Onze activiteiten

  • Verkeerslessen: We helpen jongeren de regels en gewoontes van het Nederlandse verkeer te begrijpen.
  • Taal, cultuur en sportactiviteiten: We bieden diverse activiteiten aan om de taal te leren, de Nederlandse cultuur te ontdekken en fysiek actief te blijven.
  • Burgerschapsvorming: We leren hen over hun rechten en plichten als burger in Nederland.
  • Kook- en eetmomenten: Samen koken en eten is een belangrijk moment voor sociale interactie en biedt de gelegenheid voor diepe gesprekken.

Dreammakers en jongerenraad

Ons team van Dreammakers, bestaande uit ervaringsdeskundigen die zelf vluchteling zijn geweest, speelt een cruciale rol in ons project. Zij begrijpen de uitdagingen van deze jongeren als geen ander en kunnen hen op een unieke manier ondersteunen.

Daarnaast vormen we een jongerenraad en een jongerenpanel. Hierin krijgen de jongeren een stem en kunnen ze democratisch meebeslissen over keuzes en verbeteringen in ons programma.

Samenwerking

Bij De Combibrug werken we samen met professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers om deze jongeren optimaal te ondersteunen. Ons project wordt gefinancierd door fondsen, waardoor we de continuïteit en kwaliteit van onze activiteiten kunnen waarborgen.

Wij geloven in de kracht van persoonlijke verhalen en betrokkenheid. Door onze ervaringsdeskundigen hun verhaal te laten vertellen, creëren we een sterke binding en bieden we inspiratie en hoop.

Doelstelling

Ons uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een methodiek gebaseerd op alle ervaringen op onze locaties. Deze methodiek willen we overdraagbaar maken aan coaches zodat ze op alle locaties effectief kunnen worden ingezet.

 

Wij werken samen met: