MDT

Wat is MDT? 

MDT is de afkorting voor maatschappelijke diensttijd en is voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar.

Doe je een MDT, dan ontwikkel je jouw talenten en ontmoet mensen buiten je eigen leefwereld. Ook doe je iets voor een ander en maak je de samenleving sterker. Zo leer je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, terwijl je ook een ander helpt. Win-win dus! Door heel Nederland zijn er MDT-projecten, dus er is er altijd wel eentje die bij je past. Maak bijvoorbeeld met andere jongeren je eigen televisieprogramma, zet je in voor de
natuur of help ouderen bij jou in de buurt. Meedoen is gratis!

MDT doe je in je vrije tijd of tussenjaar, en combineer je ook makkelijk met je werk of studie. Totaal duurt MDT een paar weken tot maanden en het is jouw keuze of je dat verdeelt over een paar uur of een paar dagen in de week.

MDT Een Goede Start: Een kans voor ALLE jongeren

Voor wie? 
Bij MDT geloven we in gelijke kansen voor alle jongeren, inclusief degenen die nieuw zijn in ons land. Ons project, MDT Een Goede Start, heeft als missie om jongeren tussen 14 en 28 jaar de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met de Nederlandse cultuur, een breder netwerk op te bouwen en hun taalvaardigheid te verbeteren.

Wat bieden we? 
MDT Een Goede Start is meer dan alleen een programma; het is een beleidsinstrument voor maatschappelijke vraagstukken zoals het mentaal welbevinden van jongeren en kansengelijkheid. Onze visie is gebaseerd op het creëren van een inclusieve en diverse omgeving waarin jongeren, ongeacht hun achtergrond, de kans krijgen om hun volledige potentieel te benutten.

Onze Activiteiten: Een pad naar groei!
Onze activiteiten zijn gericht op het aangaan van de uitdagingen waarmee verschillende doelgroepen worden geconfronteerd. We bevorderen talentontwikkeling door middel van educatie, stimuleren vrijwilligerswerk als manier om iets voor anderen te betekenen, en leggen de nadruk op het uitbreiden van netwerken door verbinding te maken met de maatschappij. Voor ons zijn deze elementen essentieel voor de persoonlijke groei en maatschappelijke betrokkenheid van alle jongeren.

Onze visie: Iedereen verdient een kans!
Ondanks de uitdagingen van het leven in een nieuwe maatschappij, geloven we dat ons MDT-project de vaardigheden zal ontwikkelen die nodig zijn voor elke deelnemer om zijn of haar plek te vinden in de Nederlandse samenleving. We streven ernaar inzichten, nieuw perspectief, hoop, zelfvertrouwen en vertrouwen in de toekomst te bieden.

Bij MDT Een Goede Start maken we samen een verschil en bouwen we aan een gemeenschap waar gelijke kansen en inclusiviteit centraal staan.
Ben jij een jonge vluchteling die woont op een AMV locatie of in een AZC en ben je op zoek naar een inspirerende ervaring? Dan hebben we iets speciaals voor jou! 

MDT Een Goede Start geeft je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, mensen te ontmoeten en je eigen talenten te ontdekken.

Iets doen voor een ander en/of de samenleving

Jongeren zetten zich in door vrijwillige activiteiten te ondernemen, zowel voor individuen als voor de gemeenschap.

Talentontwikkeling

Jongeren worden aangemoedigd om hun talenten, vaardigheden en houding ten opzichte van zichzelf en anderen te ontdekken en te ontwikkelen.

Betekenisvolle ontmoetingen

Jongeren komen in contact met mensen buiten hun vertrouwde leefomgeving, variërend van volledig onbekenden tot bekenden die ze op een andere manier leren kennen.

Ben jij een jonge vluchteling? Doe mee! 

Hoe ziet het traject eruit?

  • Duur: 14 weken, in totaal 84 uur.
  • Aantal deelnemers: 100 jongeren per half jaar, 3 jaar lang (600 jongeren in totaal).
  • Gesprekken over interesses en talenten met opgeleide projectleiders van de Combibrug.
  • Interactie met ervaringsdeskundigen (vluchtelingen met herkenbare verhalen).
  • Kennismaking met nieuwe mensen en gezamenlijke maaltijden.
  • Opbouw van een persoonlijk portfolio.
  • Workshops en trainingen in onder andere sport, kunst, cultuur, muziek en communicatie.
  • Deelname aan maatschappelijke projecten om diverse leerwerkplekken te verkennen.
  • Uitreiking van een certificaat na afloop.
Tijdens deze MDT-reis ontdek je verschillende activiteiten gericht op persoonlijke groei en het vinden van je talenten. We beginnen met een oriëntatiegesprek om jouw interesses, doelen en vaardigheden te bespreken, waarna we een programma op maat samenstellen. Je neemt deel aan workshops en trainingen zoals communicatie, leiderschap en culturele uitwisseling. Ontwikkel je talenten door kunstprojecten, sportactiviteiten, muzieklessen en andere creatieve uitingen. Doe mee aan maatschappelijke projecten binnen en buiten het AZC, waarbij je een positieve impact op de lokale gemeenschap kunt hebben.

Een cruciaal onderdeel van deze MDT-reis is het ontmoeten van nieuwe mensen en het uitbreiden van je netwerk. Werk samen met andere jongeren, zowel vluchtelingen als Nederlandse jongeren, om vriendschappen te sluiten en culturele uitwisseling te bevorderen. Deze MDT-reis biedt de unieke mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, je horizon te verbreden en je plek te vinden in de Nederlandse maatschappij. Het is een kans om zelfvertrouwen op te bouwen, waardevolle ervaringen op te doen, en we zullen je begeleiden en ondersteunen gedurende het hele traject, zodat je het maximale uit deze reis kunt halen.

Wat zeggen de jonge vluchtelingen er zelf over: 

'' Het was een mooie dag, ik heb mijn gevoel kunnen uiten. Het is mooi om gevoel te delen met iedereen'' 
'' Ik heb een keer gezegd dat ik mensen wil helpen, nu sta ik klaar om mensen te helpen'' 

We werken samen met: 

Stichting De Combibrug
Prof. Nolenslaan 9
2215NC Voorhout
Fiscaal nummer: 850836098
KvK: 53318242
Privacybeleid
Begeleiding nodig in het realiseren van je project? De Combibrug helpt je op weg, neem contact met ons op!
Stichting de Combibrug is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling.
Copyright © Younieklink 2024
users
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram