Vluchtelingen

Eind 2022 kregen wij de vraag van de gemeente om mee te denken over de dagbesteding voor de AMV jongens in Sasenheim.

”De jongens achter de brandweer”.


Met ons grote netwerk aan vrijwilligers, donateurs en ons eigen Combibrugteam hebben we de jongens zich welkom laten voelen. We hebben activiteiten georganiseerd voor de jongens en de betrokkenheid van de bewoners in Teylingen positief gestimuleerd. Het resultaat hiervan is een veilige en gezellige opvang waar de jongens tot rust zijn gekomen en hun eerste ervaring met het Nederlandse onderwijs, de taal en de gewoontes eigen hebben gemaakt.

We hebben in onze rol verschillende partijen verbonden en hiermee hebben we het verschil gemaakt in het welzijn van deze jongens.

We bieden COA en ISK de helpende hand bij het ondersteunen van de gemeenten, werven van vrijwilligers en het vergroten van de betrokkenheid bij de bewoners. We hebben hier te maken met kwetsbare jongens en meiden die net in een nieuw land zijn aangekomen en in sommige gevallen in korte tijd al veel verschillende locaties hebben gezien. Structuur en zingeving in de dag is enorm belangrijk en een groot gemis bij deze jongeren.

De kracht van de Combibrug:

Dagbesteding in de vorm van sportieve, creatieve en educatieve activiteiten.
Ondersteuning van het ISK. Wij beschikken over vakdocenten, onderwijs assistenten, bewegend leren en Nederlandse taal lesprogramma’s. Er is een tekort aan leerkrachten in het onderwijs en daarom is het moeilijk om direct onderwijs te bieden. Helaas hebben de kinderen geen tijd om te wachten. (alleen onderwijs tot 18 jaar).

Daarnaast is het voor hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal enorm goed om direct aan de slag te gaan. De Combibrug neemt het schoolprogramma gedeeltelijk of tijdelijk geheel over. We werken heel graag samen met de scholen, maar kunnen indien nodig ook zelf een programma neerzetten.
Ondersteuning van COA. Onze Combicoaches zijn aanwezig en gaan aan de slag met de jongeren in groepsverband. Hiermee creëren ze rust voor de teamleden van het COA die hierdoor genoeg tijd overhouden voor hun belangrijke rol in de dagelijkse gang van zaken.

Door onze ervaring weten we goed waarbij we kunnen helpen, zodat team COA tijd heeft om optimaal hun taken te kunnen uitvoeren. Lees hier meer. 
Coördinatie van vrijwilligers. Het werven en enthousiast maken van vrijwilligers (inwoners) van de betreffende en omliggende gemeentes.
We geven de vrijwilligers de juiste begeleiding. We zorgen voor de administratieve afhandeling van VOG verklaringen en geven de vrijwilligers sturing.

We vertellen wat er te doen is met deze doelgroep en creëren hiermee meer draagvlak. Op deze manier integreren de jongeren sneller in de omgeving waar ze verblijven.
Donaties. Veel mensen willen helpen door het doneren van spullen en kleding. Het coördineren hiervan kost veel tijd. Alleen al het sorteren van de kleding in de juiste maten en het wassen is al enorm tijdrovend. Ook gelddonaties zijn gewenst. Hiervan worden nieuwe spullen gekocht of extra activiteiten van georganiseerd.

Het werven, coördineren en organiseren hiervan gaat ons goed af en doen wij graag in combinatie met de coördinatie rondom de vrijwilligers.

Huidige projecten 

Dagbesteding AMV Wassenaar 

Dagelijks zijn wij te vinden bij de jongens in Wassenaar. Een AMV locatie met 44 jongens tussen de 16-18 jaar. We sporten met de jongens bij de plaatselijke voetbalvereniging Blauw-Zwart, geven creatieve lessen zoals kunst,  oefenen met de Nederlandse taal en gaan op pad voor onze burgerschap lessen. Wassenaar ontdekken, naar musea in Leiden, uitstapjes met de bus en uiteraard zijn we regelmatig te vinden op het strand van Wassenaar.

De kooklessen worden druk bezocht. Iedere maandag doen we boodschappen bij de plaatselijke ondernemers in Wassenaar en gaan we aan de gang met de heerlijkste gerechten. Echt een feestje! De jongens leren waar ze gezonde betaalbare producten kunnen halen, hygiëne met koken en het samen aan tafel en de gezelligheid hiervan ervaren is een belangrijk aspect. Ook wij leren van de jongens. Alle culturen komen samen en de tips en gewoontes die de jongens vanuit huis nog weten worden gedeeld.

Vakantie activiteiten Papendrecht

Op de AMV locatie in Papendrecht wonen 30 jongens en 9 meiden. In de schoolvakanties zijn wij hier te vinden. De dagen zijn best lang in de vakanties. We gaan met de jongeren op pad om de omgeving te ontdekken. 

Wat kan je doen als je vrij bent van school? We koken met elkaar, sporten en zorgen voor een programma waar je je bed voor uit wilt komen. Zo creëren we ook in de vakantie een structuur, voorkomen verveling en zorgen voor zingeving die voor iedereen en ook voor deze doelgroep zeer belangrijk is.

GLO katwijk

Gezinslocatie Katwijk. Op deze locaties wonen 600 gezinnen. De kinderen gaan op normale dagen naar school, maar hebben verder vrij weinig te doen. COA en de Combibrug hebben de handen ineen geslagen om voor de jeugd leuke dingen te organiseren. 

Deze zomer zijn we 2 keer per week langs geweest om activiteiten aan te bieden aan de jongeren van deze locatie. Speciale activiteiten voor 12-18 jaar, maar ook voor de kleintjes hadden we leuke spellen en creatieve dingen te doen. Met deze activiteiten gaan we gewoon door. Op de dinsdag en donderdag zijn we te vinden in Katwijk
Terug naar maatschappelijke projecten

We werken samen met: 

Stichting De Combibrug
Leeuwerikenlaan 4 
2215 NT Voorhout
Fiscaal nummer: 850836098
KvK: 53318242
Begeleiding nodig in het realiseren van je project? De Combibrug helpt je op weg! Neem contact met ons op en volg onze socials zodat je niets van ons mist. 
Copyright © Younieklink 2023
calendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram