Vluchtelingen

Eind 2022 kreeg Stichting de Combibrug een nieuwe opdracht vanuit de gemeente Teylingen. Voor de kerstvakantie kwamen er 80 AMV jongens tijdelijk verblijven in Sassenheim achter de brandweer. Stichting de Combibrug mocht hiervoor de dagbesteding invullen.

Aankomst jongens achter de brandweer

In kleine groepjes kwamen de jongens aan hierdoor kon iedereen kennis maken, wennen aan de nieuwe doelgroep en kijken wat er naast uitrusten de eerste behoeftes waren. De eerste weken tijdens de kerstvakantie kon dat rustig opgebouwd worden. De jongens konden naast kennismaken met de begeleiders ook naar interesse vrijwillig deelnemen aan activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Met de ervaring en expertises van Stichting de Combibrug hebben wij ons overal op voorbereid en weten tegelijkertijd dat het heel anders kan verlopen.

Warm welkom

Samen met lokale ondernemers, leveranciers en buurtbewoners hebben we ervoor gezorgd dat de jongens naast een warm welkom ook warme kleding konden ophalen en schoenen gedoneerd (d.m.v. eigen kleding of opgehaald geld) door verenigingen en buurtbewoners. Met warme kleding en een eigen plek kon er steeds meer stappen naar buiten worden gezet. Er werd voetbal gespeeld in het park, langs de supermarkt, maar ook werd er elke avond samen gekookt.

Start dagprogramma

Na de kerstvakantie zijn de jongens naar school gegaan en hebben daarnaast met de Combicoaches een vullend dagprogramma gehad. Bij scoutingvereniging Tjarda in Sassenheim werd er voornamelijk kunst en muziek aangeboden. Bij de voetbalvereniging in Sassenheim werd er aan buitensport gedaan. In de avond werd er door vrijwilligers uit de buurt spelletjes gespeeld, film gekeken, Nederlandse taal ondersteuning gegeven en rondgewandeld om de buurt te verkennen gecoördineerd door de Combibrug en het COA. De verenigingen nodigde de jongens eens uit om een voetbalwedstrijd mee te kijken of gezamenlijk te komen eten bij x Warmond.

Vertrek jongens achter de brandweer

Sinds de komst en vertrek van de jongens achter de brandweer in Sassenheim heeft de Combibrug een grote rol gespeeld tijdens het begeleiden van de jongens, het coördineren van vrijwilligers en alle randzaken eromheen die net zo belangrijk zijn. Niet alleen de Combicoaches maar ook vrijwilligers en het COA hebben dit samen als een succes ervaren. In de laatste week is er een groot ‘afscheidsfeest’ gegeven voor alle mensen die erbij betrokken zijn geweest. Er werden hapjes gemaakt, gezongen, gedanst, volop gelachen maar ook geknuffeld en gehuild. De burgemeester van Sassenheim heeft een toespraak gehouden en de jongens zijn zelf ook aan het woord geweest en waren dankbaar voor het verblijf in Sassenheim: ‘Dankjewel Sassenheim, Dankjewel COA, Dankjewel Combibrug’.

Onze ervaring

Na het vertrek van de jongens achter de brandweer merkten we allen dat dit zo waardevol en leerzaam was dat we wilde verbreden met onze werkzaamheden en specialisaties richting alleenstaande minderjarige vreemdelingen. De Combicoaches zijn tijdelijk mee gegaan naar de locatie Wassenaar waar de helft van de jongens heen is gegaan. De andere helft naar Papendrecht waar uiteindelijk tijdens de zomervakantie activiteiten hebben plaatsgevonden.

Waarom de keuze voor een nieuwe locatie?

De jongens zijn gewend om dagbesteding te hebben met de vertrouwde Combicoaches en bekend te zijn met het team van het COA. Als er naar een nieuwe locatie wordt gegaan waar niks wordt aangeboden en waar misschien school nog opgestart moet worden is er een te groot gat wat de jongens zelf dienen op te vullen en kan erg lastig zijn of misschien wel voor een terugval zorgen. Door betrokken te blijven kunnen de jongens verder begeleid worden en indien nodig langzaamaan een overgang plaats vinden naar andere begeleiders of school.

Ontwikkeling

Begin 2023 na het vertrek van de jongens achter de brandweer is Stichting de Combibrug in korte tijd verder gaan groeien om samen met het COA zoveel mogelijk locaties en jongeren dezelfde positieve ervaring en groei te kunnen geven en doormaken als in Sassenheim.

2023

  • Wassenaar AMV: Koken met jonge amv-ers op woensdag. Samen eten, gezonde boodschappen leren doen.
  • Papendrecht AMV: Vakantie activiteiten en vrijdagmiddag zijn de Combicoaches extra aanwezig.
  • Katwijk- GLO (gezinslocatie): Er worden tiener activiteiten aangeboden en link donatie ? Dannique ?
  • Bodegraven: Doorstroomlocatie waar jongeren een korte periode verblijven. Hier wordt dagbesteding aangeboden om ritme te krijgen en iets te doen te hebben.
  • Lijnden AMV: Dit is een noodlocatie waar tijdelijke opvang wordt geboden in een hotel, hier zijn wij aanwezig voor de dagbesteding.

2024

  • Almere AMV: Stichting de Combibrug start met een pop up school. (evt. doorgelinkt naar nieuwsbericht Combibrug – Nieuwe locatie of… Wat we daar doen kan je lezen in ons nieuwsbericht: Nieuwe locatie. )
  • Delft AMV: Dit is een noodlocatie waar tijdelijke opvang wordt geboden in een hotel, hier zijn wij aanwezig voor de dagbesteding.
  • Noordwijkerhout BAMA: Begeleid AMV en noodlocatie. Hier zijn wij aanwezig voor de dagbesteding

Waar bestaat dagbesteding uit vanuit Stichting de Combibrug?

Dagbesteding bestaat uit een mix van taal lessen, sport, kunst en muziek. De focus wordt vooral gelegd op de Nederlandse taal leren en een ritme in de dag krijgen. Dit is de basis die overal mee

genomen kan worden om zelfstandiger de dag door te komen ook als de Combicoaches niet (meer) aanwezig zijn. Vaak is er geen school en de jongeren mogen niet werken hierdoor kan een dag heel lang zijn en is begeleiding noodzakelijk. Gelukkig wordt dit erg gewaardeerd en zien we de jongeren met de dag groeien zowel in hun eigen ontwikkeling als het vertrouwen in anderen.

Wij zullen dit bericht up-to-date houden m.b.t. onze werkzaamheden en aanvullende locaties om een beeld te geven wat de laatste ontwikkelingen zijn.
Terug naar maatschappelijke projecten

We werken samen met: 

Stichting De Combibrug
Prof. Nolenslaan 9
2215NC Voorhout
Fiscaal nummer: 850836098
KvK: 53318242
Privacybeleid
Begeleiding nodig in het realiseren van je project? De Combibrug helpt je op weg, neem contact met ons op!
Stichting de Combibrug is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling.
Copyright © Younieklink 2023
calendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram